Результати

Річний звіт наданий до Національного фонду досліджень України

Результати науково дослідження та їх новизна – в рамках 2020-2023 р. проєкту «Астрофізичні Релятивістські Галактичні Об’єкти (АРГО): життєвий шлях активних ядер» отримано наступні результати:

  1. Створено базу даних сучасних спектроскопічних, фотометричних та астрометричних каталогів, що містить дані для декількох мільярдів об’єктів. Створено програмне забезпечення для швидкого об’єднання даних різних каталогів, що містять сотні мільйонів та мільярди об’єктів.
  2. В рамках задачі багатьох тіл промоделювали тор для набору числа хмар в ньому 8, 16, 32, 64 та 128 тисяч хмар. Побудували стабільну динамічну модель для галактики NGC1068. Детально досліджено початковий період виходу на рівноважний розв’язок чисельного тору.
  3. Створено найбільш надійну навчальну вибірку активних ядер галактик по даним сучасних спектроскопічних оглядів неба, що включають данні з радіо, оптичного та рентгенівського діапазону довжин хвиль. Надійність вибірки даного каталогу дозволить використовувати його при використанні методів машинного навчання.
  4. З метою пошуку активних ядер галактик з подвійними піками в рентгенівському діапазоні електромагнітного випромінювання на базі великих оглядів SDSS в оптиці та Swift-BAT в рентгені було створено вибірку «GABRIELLE», до якої увійшло 49 АЯГ першого і другого типів.
  5. Виконано розрахунок послідовного злиття трьох надмасивних чорних дір в галактиці NGC 6240 з використанням різної кількості динамічних частинок (N=67 000, 135 000, та 270 000 та 540 000). Проведено моделювання еволюції подвійної системи чорних дір проміжної маси в галактиці NGC 205.
  6. Визначено основні параметри злиття НМЧД у галактиках Андромеда (М31) і карликового супутника Андромеди (М32). Розраховано основні часи злиття як функція початкових розподілів маси в центральних областях галактик використовуючи різне фізичне нормування для чисельних розрахунків.
  7. У межах моделювання задачі N-тіл та з урахуванням ефектів дисипації показано, що вітер, який моделюється тиском випромінювання, є ефективним регулятором акреції речовини із тора на центральний диск. Для розглянутих параметрів системи при врахуванні дисипації геометрично товста структура тора зберігається, що відповідає вимогам уніфікованої схеми АЯГ.
  8. Всновено залежності потоку в рентгенівському діапазоні від потоку в бальмерівській лінії випромінювання Hβ для галактик із подвійними піками в емісійний лініях кисню та додано до каталогу GABRIELLE вибірку активних ядер галактики (спектри подвійних емісійних лінії [OIII] λ4959Å та λ5007Å.
  9. Визначено граничний максимальний час злиття подвійної надмасивної чорної діри в центрі галактики NGC 6240 становить 70 млн років при різних значеннях початкового ексцентриситету.
  10. Визначено, що наявність подвійної чорної діри в центрі АЯГ та зовнішня акреція в межах бездисипативної системи не призводить до формування контробертання в торі, що говорить про суттєву роль асиметричного вітру для пояснення спостережуваного ефекту контробертання в NGC 1068.
  11. Використовуючи RADMC-3D проведені чисельні розрахунки розподілів енергії в спектрах систем з центральною АЯГ та оточуючим диском на прикладі гарячої АЯГ.  Проведені аналізі отриманих даних для систем з дисками що мають розміри декількох  парсеків.
  12. Отримано значення спектрального степеневого індексу та «внутрішньої» світності для каталогу GABRIELLE. Аналіз отриманих відмінностей між світностями у рентгенівському і оптичному діапазонах галактик, вказує на позитивний зворотній зв’язок в галактиках із подвійними піками.

Впровадження результатів НДР – результати НДР є дослідженням у фундаментальній науці, її результати не носять комерційного характеру, відтак стандартним способом є обговорення на спеціалізованих семінарах, оприлюднення на наукових конференціях та у фахових журналах.